Бойни действия в градски условия демонстрираха формированията в Деня за медии на учението PEACE SENTINEL 17

Медиен ден в хода на тактическото учение с бойна стрелба PEACE SENTINEL17 се проведе днес, 15 юли, на учебен полигон „Корен“.

В свой брифинг, заместник-командирът на 61-ва механизирана бригада полковник Деян Дешков, който е и директор на учението, представи задачите, фазите и основните елементи на учението. По своя замисъл, тактическото учение следва сценарий, описващ ескалиране на политическа криза във военен конфликт между фиктивни държави. Съгласно него, тренировъчните действия на формированията преминават през 3 последователни етапа, чиято кулминация ще бъде провеждането на батальонно тактическо учение с бойна стрелба в периода 17.07. – 20.07.2017 г. То цели, от една страна, да се проверят и оценят способностите и готовността на щаба на батальона да планира и води настъпателни и отбранителни операции, а от друга – да се повиши готовността на бойните формирования за участие в конвенционален военен конфликт с висок интензитет.

По-късно, гости и медии наблюдаваха тактически действия с бойна стрелба в градски условия на многонационалните взводове за изпълнение на тактическа задача – прочистване на населен пункт с непосредствена огнева поддръжка на артилерията, където съвместните формирования демонстрираха своите способности на 3 учебни центъра.

„Много доволен съм от това, което видях!“, каза генерал-лейтенант Пламен Атанасов, заместник-началник на отбраната, който наблюдава днес тренировъчните действия. Той обясни, че това е сложен тип бойна операция, при която се изисква много добра организация, планиране, взаимодействие и синхрон и подчерта, че става още по-трудно, когато подобни задачи се изпълняват в международна среда.

От своя страна, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов постави акцент върху участието на голям брой личен състав и техника от състава на Сухопътните войски в седемте учения на наша територия, които са част от SABER GUARDIAN 17. Според генерала, пряк израз на ползите може да бъде намерен в следните аспекти: „Нашето участие се крепи на 4 основни стълба. Първият, това е приносът към колективната отбрана и показва нашата решителност да действаме в коалиционна среда. Вторият стълб е повишаване нивото на оперативна съвместимост и сътрудничество, тестване на съвместните техники, тактики и процедури. Третият стълб е повишаване нивото на бойната подготовка, както на подразделенията, така и на щабовете за извършване на плановото и кризисно планиране и не на последно място -  повишаване нивото на командно-организаторските качества на командирите от всички степени. Четвъртият стълб – това е откритостта.“

На събитието присъстваха още командващият на Съвместното командване на силитие генерал-лейтенант Любчо Тодоров, изпълняващият длъжността началник на политическия кабинет на министъра на отбраната г-н Илия Налбантов, заместник-областният управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова, директорът на дирекция „Операции и подготовка“, той и заместник-директор на многонационалното учение SABER GUARDIAN 17 – бригаден генерал Иван Ортомаров, заместник-директорът на SABER GUARDIAN 17 от унгарска страна – бригаден генерал Ласло Сабо, началникът на щаба на Съвместното командване на силите, той и директор на българската структура за ръководство и контрол на учението, флотилен адмирал Димитър Йорданов, командирът на 61-ва механизирана бригада – Карлово бригаден генерал Пламен Йорданов,  командирът на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора бригаден генерал Костадин Кузмов и др.

 

Припомняме, че учението PEACE SENTINEL 17 е част от многонационалното учение с висока видимост SABER GUARDIAN 17. Над 1000 е общият състав на военнослужещите от България, САЩ и Сърбия, които провеждат съвместни тренировки по време на учението.

От българска страна участват 3-ти механизиран батальон, поддържащи и обслужващи формирования от състава на 61-ва механизирана бригада, представители от Командването на Сухопътните войски и НВУ „Васил Левски“ – Велико Търново, както и специалисти на системата за реални симулации DITS от Националния военен учебен комплекс „Чаралица”.

От въоръжените сили на САЩ в тренировките е включена пехотна рота „Алфа“ с бойни машини на пехотата М2А3 „Брадли“, колесни машини и хеликоптери АН-64 „Апачи“.

Сръбските въоръжени сили провеждат тренировъчни действия с един пехотен взвод с щатно  въоръжение и екпировка.
Saber Guardian 17 © 2019 г.