Медиен ден за учението ШАБЛА 2017

Медиен ден с присъствието на високопоставени гости и наблюдатели ще се проведе на 18 юли 2017 г. на зенитния полигон на Военновъздушните сили  „Шабла“.

Поканени са представители на държавните институции, висши генерали и офицери от Българската армия и от въоръжените сили на страните-участнички Сърбия, Украйна и САЩ.

Гости и медии ще имат възможност да наблюдават действията на участващите български и чуждестранни формирования за противовъздушна отбрана и тези от състава на българската тактическа авиация. В бойните стрелби ще се включат всички системи за ПВО и бойна авиация, които водят подготовка по време на тактическо учение с бойни стрелби (ТУБС) ШАБЛА 2017.  

 

Бойните средства, с които българските Военновъздушни сили участват включват зенитно-ракетните комплекси С-300,  „Нева” и „Куб”, изтребителите МиГ-29, самолетите Су-25 и L-39 и вертолетите Ми-24.

Сухопътните войски ще провеждат тренировки със ЗРК „ОСА-АКМ“, ЗУ-23-2 и ПЗРК „Стрела-2М“. Ще извършат и бойна стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“.

Военноморските сили ще осъществяват стрелби с преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела-2М“, радиолокационен надзор и радиотехническо наблюдение с два кораба и два брегови поста и с един катер ще имат готовност за аварийно-спасително осигуряване полетите на ВВС.

Република Сърбия, Украйна и САЩ участват със зенитно-ракетни дивизиони. Те ще извършат пускове „земя-въздух“ със ЗРК С-300, Нева, КУБ и AVENGER.

Представителите на средствата за масова информация, постоянно акредитирани да отразяват дейността на МО, ВВС и ВМС през 2017 година, както и тези, акредитирани за отразяване на учението Saber Guardian 17 са добре дошли на зенитния полигон на ВВС „Шабла“ от 08.30 ч.

За журналистите от град Варна е организиран транспорт с автобус, който ще тръгне от 08:45 часа от Военноморски клуб – Варна.

Обръщаме внимание, че за времето от 10:00 до 10:30 часа, по време на официалната церемония за посрещане на старшия началник, допускането в района на полигона ще бъде преустановено.
Saber Guardian 17 © 2019 г.