Начало на съвместните тренировки в многонационалното учение EAGLE SENTINEL 17

От утре, 17 юли, започват интензивните тренировки в рамките на многонационалното тактическо учение с бойни стрелби EAGLE SENTINEL 17 с участието на България, САЩ, Грузия и Гърция на учебен полигон „Ново село“.

В рамките на четири дни – до 20 юли 2017 г., бойни стрелби и полева подготовка ще водят бронирани, авиационни и лекопехотни подразделения от четирите съюзнически и партньорски държави с обща численост над 800 души.

 Целта на учението е да се подпомогне изграждането и усъвършенстването на способности при провеждането на съвместни операции, да се подобри оперативната съвместимост между въоръжените сили от страните-участнички, както и да се отработят тактически бойни действия при провеждане на съвместни операции в многонационална среда.

Българските формирования в учението са танков взвод от Центъра за подготовка на танкови специалисти – Сливен, 3-та самоходна артилерийска батарея от състава на 20-ти Самоходен артилерийски дивизион в Ямбол и самолети Су-25 от Базата за предно разполагане „Безмер“. Бойната техника включва танкове Т-72 и 122 мм самоходни артилерийски установки 2С-1.

От състава на Сухопътните сили на САЩ в Европа ще вземат участие пехотен батальон, поддържащо подразделение, артилерийски взвод и авиационни формирования, въоръжени с бойни машини на пехотата М2А3 „Брадли“, 155 мм самоходни гаубици, хеликоптери АН-64 „Апачи“ и спомагателна колесна техника.

Гърция ще провежда тренировъчни действия с една пехотна рота и бойна техника в състав: танкове „Леопард-2“, системи за ПВО ASRAD и хеликоптери AH-64 “Апачи“ и СН-47 „Чинук“.

Грузия ще се включи с една пехотна рота с щатно въоръжение и екипировка.

 

Saber Guardian 17 © 2019 г.