Над 250 високопоставени гости и медии наблюдаваха съвместни бойни действия от учението SABER GUARDIAN 17

Днес, 20.07, на учебен полигон „Ново село“ се проведе денят за високопоставени гости и медии на най-мащабното многонационално учение за Черноморския регион SABER GUARDIAN 17.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев бе сред гостите, които уважиха с присъствието си многочисленото участие на сили и средства от Въоръжените сили на страните-участнички в учението.  

На събитието присъстваха още заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, председателят на комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов,  началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, посланиците в България на САЩ, Азербайджан, Грузия, Гърция и Италия, командващият на Сухопътните сили на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис, български и чуждестранни високопоставени генерали и представители на държавни институции.

Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров приветства присъстващите и подчерта, че SABER GUARDIAN през тази година е израз на обединените усилия на 22 съюзнически и партньорски страни в интерес на споделената от всички ценност – гарантиране на сигурността и мира в Югоизточна Европа.  „Във военен контекст, тази цел се постига чрез инвестиции в подготовката на Въоръжените сили за изпълнение на задачи в коалиционна среда, които осигуряват развитие на оперативната ни съвместимост и способност за колективна отбрана“, обясни генералът и обърна внимание, че учението е „решителна крачка напред в посока на укрепване на взаимното ни доверие и отговорност“. Генерал-лейтенант Тодоров изрази своята признателност за подкрепата на  командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа и на страните-домакини Унгария и Румъния и благодари на всички военнослужещи за високата мотивация и принос за успеха на SABER GUARDIAN.

„България демонстрира изключителни способности за поддръжка като страна-домакин“, каза командващият на Сухопътните сили на САЩ в Европа, генерал-лейтенант Бен Ходжис. Той потвърди поетия ангажимент на САЩ към сигурността в Европа и даде висока оценка на професионализма на военнослужещите в учението. „Това беше най-реалистичната и най-динамична бойна стрелба за последните 3 години на полигон „Ново село“, допълни генералът.

Повече от час продължиха активните бойни действия на подразделения от България, САЩ, Гърция и Грузия, обединени в многонационална батальонна бойна група.

В демонстрациите от българска страна участваха тактическа група от 68 бригада Специални сили, танков взвод от Центъра за подготовка на танкови специалисти – Сливен, 3-та самоходна артилерийска батарея от състава на 20-ти самоходен артилерийски дивизион в Ямбол, самолети Су-25 от Базата за предно разполагане „Безмер“ и вертолети Ми-17 и Ми-24 от авиобаза Крумово.
Saber Guardian 17 © 2023 г.