2-ри Кавалерийски полк премина българската граница за участие в многонационалното учение SABER GUARDIAN 17

Гражданите на гр.Русе разгледаха български и американски бойни машини

Американски бойни машини М 1126 „Страйкър" от състава на 2-ри Кавалерийски полк на Сухопътните войски на САЩ,  бронирана бойна машина M1117 „Гардиън" и БТР 60ПБ - МД1 от военно формирование 32420 – Русе видяха отблизо гражданите и гостите на град Русе днес, 18 юли.

Българските и американски военнослужещи разказаха на посетителите за бойните възможности на военната техника и задачите, които се изпълняват с нейно участие. Присъстващите имаха възможността да се снимат с войниците и техниката, а най-любопитните не пропуснаха да влязат и да ги разгледат отвътре.

Бойните машини М 1126 „Страйкър", една от които, по думите на американския подполковник Адам Лъки, е участвала в бойни действия в Афганистан и в Ирак, са част от състава на 2-ри Кавалерийски полк от Сухопътните войски на САЩ, който днес премина през българо-румънската граница от ГКПП „Дунав мост 1".

Колоните, в състав до 850 души и до 250 единици бойна колесна техника, ще се придвижат в следващите дни през територията на България за участие в съвместните тренировки на учебен полигон „Ново село” и в Базата за предно разполагане „Безмер” в рамките на многонационалното учение Saber Guardian 2017.За осигуряване на сигурността по време на движение, те ще бъдат ескортирани от представители на служба „Военна полиция“.

Втори кавалерийски полк, известен още като „Втори драгунски полк“ или „Драгуните“, е действащ пехотински и кавалерийски полк на Сухопътни войски на САЩ, с основно въоръжение  - бойни машини тип „Страйкър“. Формированието от състава на Командването на СВ на САЩ в Европа, е дислоцирано в „Роуз Баракс“, Филсек, Германия с командир полковник Патрик Дж. Елис.

Saber Guardian 17 © 2019 г.